Anonimni Narkomani Srbija

NARCOTICS ANONYMOS

Narcotics Anonymous (NA) je neprofitno međunarodno udruženje muškaraca i žena za koje je droga postala ozbiljan problem.

Udruženje Narcotics Anonymous je nastalo iz programa Udruženja Alcoholics Anonymous kasnih četrdesetih godina dvadesetog veka. Prvi NA sastanci su se održali u Los Anđelesu, početkom 1950.

Udruženje koje je počelo kao mala, lokalna organizacija, razvilo se u najveće udruženje ovog tipa u svetu. Dugi niz godina se postepeno razvijalo na tlu Severne Amerike i Australije. Sedamdesetih godina se pojavljuju grupe u Brazilu, Kolumbiji, Nemačkoj, Indiji, Irskoj, Japanu i Engleskoj. 1983. Godine objavljen je “Osnovni tekst Narcotics Anonymous” koji je doprineo ogromnom rastu udruženja. Do kraja te godine Udruženje je već održavalo 2966 sastanaka u više od 12 zemalja širom sveta.

Danas, udruženje Narcotics Anonymous je dobro uhodan način oporavka u većem delu sveta, aktivno je u više od 130 zemalja širom sveta, sa preko 58.000 sastanaka nedeljno i nekoliko miliona članova. Informativna literatura je trenutno dostupna na 55 svetskih jezika.

Od 2007. godine u Srbiji se redovno održavaju sastanci na kojima zavisnici, bez prisustva terapeuta ili stručnjaka, dele svoje iskustvo, snagu i nadu. Anonimnost je najvažniji princip očuvanja bezbednosti članova koji dolaze. Udruženje nije povezano ni sa jednom institucijom ili organizacijom, ne plaća se članarina, niti se vode ikakve beleške ili zapisnici.

Mi smo zavisnici u oporavku koji se redovno sastaju da bi jedni drugima pomagali da ostanemo čisti. Verujemo da zavisnik najbolje može da razume i pomogne drugom zavisniku da ostane čist, koristeći Dvanaest koraka i Dvanaest tradicija NA, kao jednostavna uputstva

Može da nam se pridruži svako, bez obzira na starost, rasu, seksualno opredeljenje, uverenja, versku pripadnost ili odsustvo iste. Jedini uslov za članstvo je želja da se prestane sa drogiranjem. Prema našem iskustvu oni članovi koji redovno dolaze na stastanke ostaju čisti.

Poruka Anonimnih narkomana je da zavisnik, svaki zavisnik, može da ostavi drogu, oslobodi se želje za drogiranjem i započne novi život.

NAŠA PORUKA JE PORUKA NADE, NAŠE OBEĆANJE JE OBEĆANJE SLOBODE,
NAŠ PROGRAM JE NARCOTICS ANONYMOUS

KO JE ZAVISNIK?

Većina nas ne mora ni da se zamisli da bi dala odgovor na ovo pitanje. MI ZNAMO! Čitav naš život i način razmišljanja bili su opsednuti drogom u ovom ili onom obliku - nabavljanje, drogiranje i pronalaženje načina i sredstava da se dođe do još.

Živeli smo da bi se drogirali, a drogirali smo se da bi živeli. Vrlo jednostavno, zavisnik je muškarac ili žena čijim životom upravlja droga.

Mi smo ljudi u kandžama progresivne bolesti koja se uvek završava istim: zatvorima, ustanovama ili smrću.

ŠTA JE TO NA PROGRAM?

NA je neprofitno udruženje ili društvo muškaraca i žena za koje je droga postala ozbiljan problem. Mi smo zavisnici u oporavku koji se redovno sastaju da bi jedni drugima pomagali da ostanemo čisti. Ovaj program podrazumeva potpunu apstinenciju od svih droga. Postoji samo jedan uslov za članstvo, a to je želja da se prestane s drogiranjem. Predlažemo vam da budete otvorenih shvatanja i date sebi šansu. Naš program čine principi koji su tako jednostavno pisani da možemo da ih primenjujemo u svakodnevnom životu. Najvažnije u vezi s njima je da oni rade.

NA ne zavisi ni od koga. Nismo povezani ni s jednom drugom organizacijom. Kod nas se ne plaća članarina, ne potpisuje se ugovor, niti se daju obećanja. Nismo povezani ni s jednom političkom, religijskom ili zakonskom organizacijom, niti smo pod bilo čijim nadzorom. Može da nam se pridruži svako, bez obzira na starost, rasu, seksualno opredeljenje, uverenja, versku pripadnost ili odsustvo iste.

Nas ne zanima šta ste i koliko ste uzimali, ko su vam bile veze, šta ste radili u prošlosti, niti koliko čega imate. Zanima nas jedino šta želite da uradite u vezi sa svojim problemom i kako vam mi u tome možemo pomoći. Nova osoba je najvažnija na svakom sastanku, jer jedino davanjem možemo sačuvati ono što imamo. Iz iskustava naših grupa naučili smo da oni koji redovno dolaze na sastanke ostaju čisti.

NA Srbija 2007 - 2024