Anonimni Narkomani Srbija

Šta mogu da očekujem Šta možeš da očekuješ na svom prvom NA sastanku

Ako si uplašen, u haosu emotivno i fizički, to je u redu, niko od nas nije došao na svoj prvi NA sastanak pucajući od zdravlja i pozitivnog stava. Većini nam je bilo muka od toga što smo bolesni i umorni.

Možda si primetio da se naši sastanci održavaju u prostorijama crkve ili neke druge institucije. To ne znači da smo na bilo koji način povezani sa nekom od tih organizacija, osim što od njih iznajmljujemo prostor za sastanke. NA ne zavisi ni od koga. Može da nam se pridruži svako, bez obzira na starost, rasu, seksualno opredeljenje, uverenja, versku pripadnost ili odsutvo iste. Jedini uslov za članstvo je želja da se prestane sa drogiranjem.

Ne moraš da čekaš da se “očistiš” da bi došao u NA. Dovoljno je da želiš da prestaneš da se drogiraš. Mi dolazimo na sastanke NA da bi se oporavili i ovde pronalazimo svu potrebnu podršku. Ako si izuzetno jako fizički navučen, možda će ti ipak biti potrebna stručna medicinska pomoć. Ukoliko si već prošao “detoks” NA bi mogao da bude upravo taj dodatni vid podrške koji ti je potreban da ostaneš čist.

U Anonimnim narkomanima nema „profesionalaca“ na NA sastancima smo svi manje-više kao ti - zavisnici koji se oporavljaju. Iskustvo nas je naučilo da ne postoji ništa slično pomoći jednog zavisnika drugome, uglavnom zato što zavisnost teško mogu da razumeju ljudi koji sami to nisu. Upravo kao što kažemo u NA: “Pomoć koju pružamo jedni drugima, u terapeutskom smislu, je nemerljiva, jer zavisnik najbolje može da razume i pomogne drugom zavisniku”.

Pokušaj da dođeš na vreme na sastanak. Uračunaj i par dodatnih minuta kako bi pronašao prostoriju za sastanak. Na primer, ako se on održava u bolnici, može da se desi da ispred bolnice budeš na vreme, a onda shvatiš da ti je potrebno još 20 minuta da pronađeš prostoriju u kojoj je sastanak! Takođe bi bilo dobro da se predstaviš tzv. “sekretaru” sastanka ili nekome za koga ti se učini da učestvuje u njegovoj pripremi (kuva čaj, slaže literaturu i sl.)

Predlažemo ti da u prvo vreme prisustvuješ različitim sastancima, jer svaki sastanak ima drugačiju atmosferu. Daj im svima šansu, pre nego što se odlučiš za one koji ti najviše odgovaraju (naravno, ukoliko u tvom gradu ima dovoljno sastanaka da možeš da biraš). Neke novajlije pokušavaju da prisustvuju na 90 sastanaka u prvih 90 dana, međutim, to nije pravilo. Niko u NA ne može da ti naredi da radiš ono što ne želiš. Anonimnost je temelj Udruženja NA, pa ti tako niko neće tražiti da se predstaviš svojim punim imenom i prezimenom, niti će ti tražiti da nešto potpišeš. Ne moraš ništa da kažeš niti uradiš, ukoliko to ne želiš. Ono što savetujemo je da slušaš ono što se govori i da obratiš pažnju na sličnosti sa tvojom pričom, umesto da se koncentrišeš na razlike!

Sve ono o čemu ćeš čuti druge članove da govore, npr. o „Koracima“ ili o „Višoj sili“, nije ništa više od sugestije bazirane na našem grupnom iskustvu. Nemoj ih olako odbaciti; potrudi se da budeš “otvorenog uma”, jer se, najverovatnije nalazis u prostoriji punoj zavisnika koji uspevaju da ostanu čisti i uče kako da žive srećan i ispunjen život bez droge. Zar ne vredi pružiti im priliku i čuti šta imaju da kažu?

Možda ti se sada ništa ne radi i “nije ti ni do čega”, ali zapamti, što više uložiš u NA, to ćeš više dobiti nazad. Probaj da ne pobegneš odmah posle prvog sastanka, zadrži se malo i vidi hoće li ostali ići na kafu pa im se priključi. Možda se, na prvom sastanku, osetiš izolovano ili izostavljeno kada vidiš kako se svi grle i razgovaraju posle sastanka, ali pokušaj da to ne iskoristiš kako bi brže bolje pobegao. Budi strpljiv, pa makar ti se tih 30 sekundi učinilo kao večnost! Zapamti, svako je u toj prostoriji bio jednom na svom prvom sastanku.

Voljnost je ključ. Ako si voljan da u svoj oporavak uložiš onoliko truda koliko si ulagao da bi se izdrogirao, imaš dobre šanse. Voljnost isto tako znači i pomoć – kao što je pranje šoljica ili slaganje stolica. Sve što nam pomaže da se uključimo, pomoći će i našem oporavku. Oporavak od zavisnosti od droge nije lak, ali ako ostaneš blizu sastanaka NA i njegovih članova, dobićeš svu podršku koja ti ti je neophodna kako bi istrajao na svom putu.

Ne zaboravi, ako ti je potreban razgovor s drugim zavisnikom u oporavku, možeš tokom 24 sata dnevno nazvati na ovaj broj: 061 720 62 40

NA Srbija 2007 - 2023